Prakriti jest konstytucją z którą się rodzimy i zostaje z nami do końca życia. Możemy na podstawie tej wiedzy dopasować dla siebie dietę oraz rytm życia, pod warunkiem, że jesteśmy we względnej równowadze i nie dokuczają nam drobne przypadłości czy schorzenia.  

Praktykowanie ajurwedy to stała obserwacja siebie, zrozumienie procesów jakie w nas zachodzą i korzystanie z naszej wiedzy i inteligencji. W każdym momencie osoba o konstytucji pitta- vata może nabawić się przeziębienia i wówczas swoją dietę dopasowuje do Vikriti – czyli stanu nierównowagi. Dieta wówczas powinna być ukierunkowana na obniżenie doszy, która spowodowała zaburzenie. W tym wypadku przykładowo może to być wzrost Vaty i wówczas, nie jest wskazane nadużywanie wody kokosowej, a raczej stosowanie wody z imbirem i ziół ogrzewających. Tak samo sytuacja wygląda w momencie zmian pór roku. Osoba w typie Vaty może doskonale czuć się latem, gdyż jej ciało jest nagrzane, stawy w dobrym stanie, więc szybko może ulec pokusom napojów wychładzających, lodów itp. Vata  jednak powinna zachować szczególną ostrożność i już latem myśleć jak łagodnie wejść w jesienną aurę.  Jednak biorąc pod uwagę naszą kondycję we względnej równowadze możemy określić co jest dobre dla danej konstytucji. W nierównowadze szukamy przyczyny i zmieniamy dietę. Jeśli nie wystarcza nam własna wiedza, poszukajmy lekarza lub konsultanta ajurwedy.  Z publikowanych tutaj wcześniej artykułów wiecie że taka konstytucja, gdzie przeważa jedna dosza jest niezwykle rzadka. Najczęściej mamy do czynienia z przewagą dwóch dosz, a trzecia pozostaje w niewielkiej ilości. Rzadko spotykana jest sytuacja, kiedy wszystkie trzy dosze są w równych ilościach, jednak zdarza się to.  Zalecenia dla osób w typie Vata-Pitta w stanie zbliżonym do zrównoważonego (przewaga Vaty)  Posiłki: 4-5 razy dziennie regularnie w odstępach 2,5-3 godzin.  

Przyprawy: umiarkowane: kurkuma, kmin rzymski, kolendra, kozieradka, asafetyda, gorczyca, niezbyt ostre – bardziej imbir i pieprz niż chili, cynamon, kardamon.  Typ posiłków: Oleiste, ciężkie, ciepłe, płynne, jednogarnkowe, łatwo strawne, delikatnie przyprawione.  Płyny: duża ilość, ciepłe lub lekko przestudzone, z imbirem, między posiłkami. Vata dla lepszego trawienia może popijać małymi łyczkami ciepłą wodę z imbirem podczas posiłku, jednak nie więcej niż pół szklanki.   Powody wzrostu i zaburzenia Vata:  cierpkie, ostre, gorzkie, nadmierne ilości, suche, zimne, takie , które zawiera elementy powietrza i przestrzeni; surowe owoce, kapusta, brokuły, kalafior, kapusta, groch, kukurydza, chleb pszenny, potrawy zawierające drożdże, suszone owoce, spożywanie posiłków w stanach nerwowości, w pośpiechu, w ruchu, np. podczas spaceru, i podczas jazdy samochodem, ale też w smutku, podczas oglądania telewizji, korzystania z internetu, warunki pogodowe: zimno, sucho, wietrznie, nieregularne spożywanie posiłków! Zalecenia dla osób w typie Pitta-Vata w stanie zbliżonym do zrównoważonego (przewaga Pitty)  Posiłki: 3 razy dziennie, regularnie.  Przyprawy: podobnie jak u Vaty, umiarkowane, pamiętajmy, że każdy ostry i gorący powoduje zdecydowany wzrost Pitty już i tak z natury gorącej.  Typ posiłków: konsystencja bardziej stała, ciężka (pitta zwykle dobrze trawi), suche, o smaku słodkim, gorzkim, posiłki chłodne, obiad przestudzony, nie w formie potrawy właśnie wyjętej z gorącego garnka, tak by parzyła w podniebienie.  Płyny: średnia ilość, wg potrzeby, z limonką, miętą.  Powody wzrostu i zaburzenia Pitty:  posiłki słone, ostre, tłuste, kwaśne; smażone bakłażany, buraki, pomidory, cebula, czosnek, owoce cytrusowe, musztarda, ocet, marynaty, nadmierna ilość jajek, alkoholu i cukru, posiłki gotowane długo, w stanie nerwowości lub w stanie radżasu (nadmiernym pobudzeniu), jedzenie podczas złego nastroju, nadmierna ilość kawy, herbaty, warunki pogodowe: przebywanie na słońcu podczas upału. Zalecenia dla osób w typie Kapha w stanie zbliżonym do równowagi  Posiłki: 2 razy dziennie, późne śniadanie.  Przyprawy: większość przypraw, w tym też ostre.  Typy posiłków: w naturze vaty, lekkie, suche, kwaśne, gorące, zwiększyć smak gorzki.  Wskazane warzywa: brokuły, fasola, szpinak, marchew, kalafior, sałata.  Płyny: Tylko wówczas kiedy jest pragnienie, ciepła woda z imbirem.   Powody wzrostu i zaburzenia Kaphy:  posiłki ciężkie, zimne, wodniste, słodkie, tłuste i gęste; spożywanie nabiału, ziemniaków, ryżu, makaronów, białej mąki, orzechów, nadmiernej ilości olejów, spożywanie posiłków w stanie smutku, żalu, przejadanie się. zbyt długie spanie, szczególnie w ciągu dnia. warunki pogodowe: wilgoć i zimno.    

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.